Riječ Rektora

rektor maticPoštovani posjetitelji naše internetske stranice, drage kolege, naši studenti, a iznad svega, vi, budući studenti, dobro došli na UNIVERZITET MODERNIH ZNANOSTI – CKM Mostar.

Univerzitet ima tri ustrojbene jedinice/departmana, i to:

Departman poslovnih resursa i resursa turizma

Departman sigurnosnih studija

Departman prirodnih resursa, nutricionizma i zdravlja.

Nastava na Univerzitetu obavlja se po Bolonjskom nastavnom procesu na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima. Univerzitet u svom sastavu ima Institut za društvene, prirodne i biotehničke znanosti.

Cijenjeni, živimo u vremenu masovne globalizacije i raznovrsnih integracija s namjerom stvaranja nove ekonomije i novog sustava vrijednosti. Znanje je prirodni faktor budućnosti koje supstituira energiju, sirovine, rad i kapital u kome nacionalne ekonomije gube onu važnost koju su imale. Jedino što je danas sigurno „jest nesigurnost“. Sadašnja ekonomija je ekonomija promjena i novih načina stvaranja vrijednosti; tako što proizvod u sebi sadrži sve više znanja, informacija, usluga i „zelenih“ visokih tehnologija. Kreativnost je jedini način daljnjeg razvoja, a stvarno proširenje znanja je svakodnevna životna aktivnost.

Vrijeme koje dolazi bit će presudno za sve nas, izbora više nemamo, a vremena je sve manje. Ako želimo izbjeći bilo kakve neugodnosti i osigurati donekle nesmetani razvoj društva i dostojan život čovjeka moramo čim prije prihvatiti teoriju „Humanog održivog razvoja“. Održivi razvoj je, zasigurno, onaj razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjih generacija, bez ugrožavanja mogućnosti razvoja potreba budućih generacija. To je ustvari i smisao života. Na humanom održivom razvoju UNIVERZITET MODERNIH ZNANOSTI – CKM Mostar baštini svoj sadašnji i budući razvoj.

Izborom UNIVERZITETA MODERNIH ZNANOSTI-CKM, Mostar i završetkom jednog od studijskih programa postajete uspješan menadžer, poduzetnik, zaštitar, hotelijer ili nutricionista koji treba i može zauzeti vodeće poslovne pozicije u gospodarstvu i šire. Pružit ćemo vam sva potrebna teorijska i praktična znanja koja će vam omogućiti analitičko, rukovodno i sveobuhvatno razmišljanje o svim aspektima, te vas osposobiti za neovisno donošenje važnih poslovnih odluka, kao i uspješan i djelotvoran timski rad.

Živimo u vremenu „uzburkanih valova“ i velikih promjena koje konstantno traže nova znanja i sve sposobnije nove generacije završenih studenata.

Pozivam vas da studirate na našem i vašem UNIVERZITETU MODERNIH ZNANOSTI-CKM Mostar, da postanete član naše obitelji. Budite dio poslovnog i dinamičnog svijeta, prihvatite humani održivi razvoj i dajte nam priliku da vas obrazujemo.

Zauzvrat, mi vam jamčimo znanje, sposobnost, cjeloživotno učenje i uspjeh u vašem životu i radu.

S poštovanjem,
Prof. dr sc. Marko Matić
Rektor