Održana konferencija ‘BEZBJEDNOST NA BALKANU’ – potrebne reforme za bolju regionalnu bezbjednost

Džon Kapelo iz „Balkanske bezbjednosne mreže“ rekao je danas u Mostaru da je bezbjednosna situacija u zemljama regiona poboljšana u posljednjih petnaestak godina, te da najveći problem ovim zemljama predstavlja rukovođenje problemima jer nisu integrisane u veći sistem, i to zahtijeva određene reforme.
„Kada pogledate bezbjednosne probleme u cijeloj Evropi, zemlje imaju zajedničke probleme poput granice, migracija i terorizma. Najveći problem zemalja zapadnog Balkana je rukovođenje tim problemima“, naveo je Kapelo na Univerzitetu CKM, gdje je održana međunarodna konferencija i okrugli sto pod nazivom „Bezbjednost Balkana“.

Kapelo je istakao da je cilj konferencije, na kojoj su učestvovali bezbjednosni stručnjaci iz zemalja regiona, ukazati na značaj saradnje zemalja regiona u oblasti bezbjednosti, kao i evroatlantskih integracija.

„Cilj je da se vidi koje probleme imaju zemlje i kako se nose sa njima, te da bude stvorena regionalna mreža“, rekao je Kapelo.

Predsjednik Evropskog defendologija centra Duško Vejnović istakao je da su učesnici konferencije iz zemalja regiona svestrano sagledali pitanje „balkanskog raskršća“, izazova, prijetnji, rizika na ovom prostoru, a stručnjaci iz BiH specifičnosti bezbjednosne i odbrambene politike u BiH, i to sa aspekta konstituisanja BiH kao zajednice dva entiteta, distrikta i tri konstitutivna naroda.

On je naveo da je sagledano kako postići viši stepen bezbjednosti i parlamentarne i demokratske kontrole policijskih agencija, Obavještajno-bezbjednosne agencije i odbrane, te kako na viši nivou podići međusobno povjerenje između tih agencija.

„Dobro je da se vodi dijalog u različitim sredinama. Bilo je i oprečnih mišljenja o putu BiH prema NATO savezu gdje su predstavnici iz Republike Srpske istakli zvanične odluke Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti, da će se slijediti put Srbije, te sadašnju činjenicu o neutralnosti Srbije“, rekao je Vejnović.

On kaže da treba težiti rješenjima koja će biti postignuta dogovorom sva tri naroda, iako će za to trebati dug period, jer su, kako je naveo, politička kultura i dijalog na niskom nivou.

Rektor Univerziteta CKM iz Mostara Vladimir Stojanović rekao je da bi konferencija trebala dati doprinos i uvid sa naučnog, stručnog i praktičnog aspekta.

„Cilj je da se prezentuju iskustva stručnjaka i naučnih radnika, prijedlozi efikasnih rješenja, pogledi i pristupi, kao i rezultati istraživanja čija praktična upotreba može unaprijediti, prije svega, prevenciju daljnjih devijacija u bezbjednosnim aspektima“, naveo je Stojanović.

Organizatori konferencije i okruglog stola su „Balkanska bezbjednosna mreža“ iz Beograda, banjalučki Evropski defendologija centar, Univerzitet CKM iz Mostara i forum nevladinih organizacija iz Banjaluke.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, odbrane profesori i studenti.

(Izvor: topportal.info)
Posted in Naslovnica.