Studijski posjet Farmaviti d.o.o. Sarajevo

Studenti treće godine studija Farmacije bili su u posjeti farmaceutskoj kompaniji Farmavita d.o.o. Sarajevo, koja uspješno posluje još od 1991. godine kao jedna od prvih privatnih veledrogerija na domaćem tržištu, u skladu s najvišim svjetskim standardima kvalitete, smjernicama FDA, EU i GMP, te zahtjevima međunarodnog standarda za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2008.

Obilaskom skladišta studenti su se uvjerili da Farmavita d.o.o. zadovoljava najviše međunarodne standarde skladištenja kojima se osigurava održavanje kvalitete i sigurnost preko 8.000 različitih proizvoda. Optimalni proizvodni pogoni, na tri nivoa, s instaliranom najsuvremenijom opremom osiguravaju godišnji kapacitet od 18 milijuna pakiranja. Ljubazno osoblje Farmavite d.o.o. Sarajevo studentima je detaljno objasnilo što podrazumijeva GMP, opoziv proizvoda, kontinuirani nadzor i upravljanje uvjetima sredine (temperatura i relativna vlaga), uz osiguranje posebnih prostorija odgovarajućeg kapaciteta za smještaj i čuvanje lako zapaljivih tečnosti, opojnih droga, otrova, antimikrobika, karantina, odlaganje farmaceutskog otpada. Mogli su se također uvjeriti kako funkcionira sistem kontrole kvalitete i proizvodnje, način ručnog pakiranja, etiketiranja, skladištenja i otpreme proizvoda, a važno je naglasiti da kompanija posjeduje konsignacijsko skladište i prava na ekskluzivni uvoz proizvoda određenih proizvođača.

Ovim putem Univerzitet modernih znanosti-CKM, Mostar još jednom se zahvaljuje ljubaznom osoblju Farmavite d.o.o. Sarajevo na izdvojenom vremenu i izražava nadu za suradnjom i u budućnosti.

Posted in Stipendije, prakse i mobilnost.