UTJECAJ LIJEKOVA NA SPOSOBNOST UPRAVLJANJA VOZILOM

Svakim danom svjedoci smo brojnih saobraćajnih nesreća izazvanih nekontrolisanom vožnjom, vožnjom pod utjecajem alkohola, droga, ili pak pod dejstvom lijekova. Lijekovi se rijetko spominju kao mogući uzročnici saobraćajnih nesreća, iako njihove osobine ili nuspojave neminovno utječu na sposobnost vožnje.

Veoma je bitno upozoriti vozače na jedan od mogućih uzroka saobraćajnih nesreća o kojem se u našoj zakonskoj regulativi veoma malo govori – na lijekove. Nažalost, mnogi sjedaju za volan ne razmišljajući da će njihove sposobnosti prilikom vožnje pod dejstvom lijekova, čak i onih najbenignijih, biti umanjene. Može doći do zamućenja vida, pospanosti i slično.

Antihistaminici, antipsihotici, hipoglikemici, antidepresivi, oftalmici i mnoge druge vrste lijekova mogu utjecati na sposobnost vožnje. Važno je napomenuti da svi lijekovi ne djeluju jednako na svaku osobu. To ovisi o brojnim faktorima: životnoj dobi, tjelesnoj masi, dozi lijeka, kombinaciji lijekova s drugim lijekovima ili alkoholom… Kako ljudi različito reaguju na lijekove vrlo je teško tvrditi kako će određeni lijek djelovati na nečiju sposobnost vožnje. Mlađe osobe su sklone i zloupotrebi lijekova, kombiniranju lijekova s alkoholom, dok su osobe srednje starosne dobi sklone redovitoj upotrebi, te često povećavaju dozu na svoju ruku.

Lijekovi su sigurno podcijenjeni kao mogući uzrok nesreća u saobraćaju, međutim, sami ili u kombinaciji s drugim lijekovima, alkoholom ili drogama, mogu imati kobne posljedice na naš život. Ukoliko ste vozač, a istovremeno uzimate i neku terapiju, radi svoje i tuđe bezbjednosti u saobraćaju, dobro se informišite kod svog ljekara ili farmaceuta o njegovim neželjenim efektima i da li vaši lijekovi utječu na sposobnosti upravljanja vozilom. Ukoliko  lijek  ima utjecaja na psihofizička svojstva, shvatite to ozbiljno, naročito ako učestvujete u saobraćaju ili radite za mašinom.

(Autor teksta: Emina Boškailo, mag.)

Posted in Naslovnica.